19-06-2019-003

Колекција уметничких радова чији садржаји подсећају на велике злочине и стратишта. која је једна од збирки Музеја жртава геноцида постављена је у Народној библиотеци „Војислав Лубарда“ у Рогатици и то у оквиру манифестација које негују сећање на истакнутог српског књижевника родом с тих простора. С обзиром на то да је наша изложба „Белези великих злочина“ прва изложба која у Рогатицу долази из Србије, очекујемо да ће то бити почетак дугорочне сарадње институција културе Српске и Србије.

19-06-2019-001

Библиотека је недавно расписала конкурс за ученичке радове на конкурсу „Сјећање на злочин“ а жири је саставио листу по свом укусу па је пре отварања изложбе уприличена додела новчаних награда најбољим радовима.

19-06-2019-002

11-06-2019

ПРЕУЗМИТЕ КОМПЛЕТАН ТЕКСТ У ПДФ ФОРМАТУ >>>

05 06 2019 002

Изложба „Деца у рату“ која је отворена 7. маја у Великој галерији Дома Војске Србије у Београду завршена је 1. јуна.

С обзиром на тему и садржај поставке, није било тешко претпоставити да ће за њу владати интересовање. Забележено је неколико организованих посета ученика неколико београдских школа. Њих је кроз изложбу провела историчар уметности и виши кустос Јелена Марковић, која је била координатор изложбе у име Медија центра Одбрана.

Изложба је била и део манифестација „Музеји у 10“ и „Ноћ музеја“.

Последњег дана изложбе, једну организовану групу посетилаца довела је архитекта Озарија Марковић Лашић, коаутор поставке изложбе, која  је групу, коју су у већини чиниле њене колеге и пријатељи. Она их је, заједно са Ненадом Антонијевићем из Музеја жртава геноцида, коаутором изложбе, провела кроз поставку. Разгледање поставке уз дијалог са посетиоцима трајао је дуже од једног сата.

08-06-2019-001Музеј жртава геноцида и Институт за српску културу из Никшића имају протокол о сарадњи. Недавно су, заједно са Одбором за Јасеновац Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, објавили књигу Геноцид у Пиви 1943. године др Васиља Јововића. Ради се о проширеном чланку који је недавно објављен у Годишњаку за истраживање геноцида, 11/1, Крагујевац-Београд 2019, 89-120.

Књигу је представио Вељко Ђурић Мишина, директор Музеја жртава геноцида у Центру за културу у Плужинама, Црна Гора, у оквиру програма обележавања великог злочина. Програм је започео приказивањем документарног филма Веселина Матовића „Кад је пива у небо летјела“ а завршен литургијом у капели подигнутој код стратишта у Пивским долима.

 

08-06-2019-002