У жељи да успоставимо и проширимо сарадњу са институцијама и угледним стручњацима из области музеологије и тема сличних онима којима се бави Музеј жртава геноцида, угостили смо архимандрита Хусига Мардиросијана, свештенослужитеља Јерменског киликијског католикосата у Либану. (Овај католикосат је део Јерменске цркве, која припада групи такозваних дохалкидонских Цркава, које због својих посебности у догматици, учењу и литургијској пракси не могу да припадају заједници источно-православних Цркава.)

Угледном госту 16. септембра 2015. године организовали смо трибину у Римској дворани Библиотеке града Београда. Наслов његовог предавања био је „Стогодишњица геноцида над Јерменима кроз јерменски музеј у Бејруту“, а пратили су га видео и фотографски записи.

Следећег дана госту смо показали неколика стратишта српског народа и припадника јеврејске и ромске заједнице у Другом светском рату, Спомен храм Светог Саве и остатке објеката који су срушени у НАТО агресији 1999. године.

На крају посете показали смо му простор које Музеј жртава геноцида користи и упознали га са плановима. Имајући у виду и задужења које угледни гост има у пројекту истраживања и меморијализације геноцида који је претрпео јерменски народ 1915, договорили смо да у наредној години организујемо приказивање тематске изложбе и пратеће предавање.

Галерија

Could not load widget with the id 94.

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook