Ове године Музеј жртава геноцида „напунио“ је две деценије од регистрације у надлежним државним институцијама, па смо желели да то на пригодан начин и обележимо 21. октобра, на дан којим Републике Србија обележава као дан сећања на жртве српског народа у Другом светском рату.

Окупили смо се у Римској дворани Библиотеке града Београда. На самом почетку Вељко Ђурић Мишина, вршилац дужности директора Музеја, обавестио је присутне о активностима у протеклој години и плановима за годину која долази. Навео је чињенице о изложбама и издаваштву а потом истакао да је Управни одбор Музеја покренуо поступак промене Статута чланова који се односе на адресу и могућности отварања одељења у Бањалуци и другим градовина.

Музеј је покренуо малу ликовну колонију угледних и признатих уметника који ће сликати на задате теме блиске садржајима основних делатности. За почетак је набављено платно „Топола ужаса“ сликара Миленка Михаиловића, чији је основни мотив стабло код кога су свој живот окончали бројни заточеници оближњег концентрационог логора Јасеновац.

Музеј је склопио Протокол о сарадњи са Меморијалом „Драгинац“ ради помоћи у раду на неговању успомена на велику трагедију која се десила средином октобра 1941. године и трајној меморијализацији стратишта. Сећања на тај дан изговорио је академик Добривоје Тошковић, тада 14-годишњак.

На крају скупа приказан је почетак документарног филма чији делови носе наслове „Пакао Независне Државе Хрватске“ и „Излазак из пакла“. Први део говори о историјату Независне Државе Хрватске и судбини српског народа у њој, а други о судбини српске деце и Акцији Диане Будисављевић. Планирамо да филм премијерно прикажемо средином децембра ове године. Сценарио је урадио Вељко Ђурић Мишина а режију Драган Ћирјанић.

Could not load widget with the id 98.

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook