Представљање новог издања: Народна библиотека Србије, 21. октобар 2019.

22 10 2019 9ebcf

Музеј жртава геноцида обележава две велике трагедије из времена Другог светског рата: 22. април 1945. године, то јест дан пробоја последњих заточеника концентрационог логора Јасеновац из времена Независне Државе Хрватске, и 21. октобар 1941. године то јест масовна стрељања у Крагујевцу које су спровели припадници немачке војске. Тих дана представљамо своја нова издања и обзнањујемо програме рада.

Музеј и Народна библиотека Србије организовали су представљање књиге историчара Душана Никодијевића Јасеновац између броја и жртве. У име домаћина говорила је др Милена Ђорђијевић, Вељко Ђурић Мишина, главни и одговорни уредник и директор Музеја жртава геноцида у навео најновије информације о Музеју. Потом су о теми и садржају књиге говорили др Предраг Ј. Марковић, директор Института за савремену историју и др Срђа Трифковић, професор Факултета политичких наука Универзитета у Бањој Луци.

Аутор је говорио о свом вишегодишњем истраживању и резултатима до којих је дошао. Посебно је истакао да резултати до којих је дошао не представљају коначан одговор о приближном броју страдалника система концентрационог логора Јасеновац али могу бити корисни у разматрањима о горњим и доњим граница злочина с обзиром на то да упућују на нове методе  истраживања.

22 10 2019 001 735da