Промоција дела „Попис војних и цивилних губитака Краљевине Србије у људству у Првом светском рату архивске грађе Војног архива“: Дом војске, Београд, 1. децембар 2019.

02 12 2019 005 fdff0

Војни архив (некадашњи Архив Војно-историјског института) објавио је резултате петогодишњег истраживачког пројекта под насловом „Попис војних и цивилних губитака Краљевине Србије у људству у Првом светском рату архивске грађе Војног архива“.

Пројекат су представили проф. др Мира Радојевић, проф. др Александар Животић и пуковник др Миљан Милкић.

02 12 2019 006 3afa2

Посебна вредност пројекта јесте попис жртава рата са личним подацима жртве, времену и месту страдања, војну јединицу којој је жртва припадала и сам извор података. Попис је настао само на основу архивске грађе која се чува у Војном архиву. То значи да посао није завршен јер је неопходно да се постојећа база допуњује новим подацима из других архива из земље и иностранства.

Историографија је овим пројектом добила пример како би требало да се реализују слични пројекти када је реч о утврђивању жртава ратова вођених на територији некадашње Југославије у 20. веку.

На представљању су говорили Никола Селаковић, изасланик председника Србије и ректор Универзитета одбране др Горан Радовановић.