Simposion „Novomučenici: Poliperspektiva V“: Zagreb, 6. septembar 2019.

Odbor za Jasenovac Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve i Muzej žrtava genocida organizovali su u prostorijama Srpske pravoslavne gimnazije „Katarina Kantakuzina“ u Zagrebu peti simposion Poliperspektive. Polazna namera jeste svestrano sagledavanje Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu 1941-1945. godine i ovaj put je bila osnova za saopštenja učesnika.

Posle pozdravnih reči organizatora, episkopa pakračko-slavonskog Gospodina Jovana i Veljka Đurića Mišine, govorili su ugledni gosti: ambasador Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor i episkop marinski i jurginski Ruske pravoslavne crkve Gospodin Inokentije, potom su govorili dr Mihail Škarovski o odnosu Ruske Zagranične crkve prema Holokaustu, Jelena Puzić o radu na predstavi „Pu spas za sve nas“, Stefani Mek Mehon Kej o svom višedecenijskom iskustvu rada u Jad Vašemu, Predrag Ilić o odnosu katoličke štampe prema Srbima i Jevrejima tokom 1941. godine, Filip Škiljan o nasilnom pokatoličavanju Srba u Đakovačkoj biskupiji tokom 1941. i 1942. godine, Stefan Radojković o knjizi Maksa Bergholca „Nasilje kao generativna sila“, Ivan Jović o svom radu na dokumentarnom filmu „Zaveštanje“ i na kraju Radmila Nestorović iznela je svoja iskustva u radu na ikoni Svetog Stanislava Nasadila.

Boravak u Jasenovcu Veljko Đurić Mišina, direktor Muzeja žrtava genocida iskoristio je da poseti lokalna memorijalna obeležja.