NARODNA BIBLIOTEKA SRBIJE I MUZEJ ŽRTAVA GENOCIDA POZIVAJU VAS NA PREDSTAVLjANjE KNjIGE DUŠANA NIKODIJEVIĆA, JASENOVAC - IZMEĐU BROJA U ŽRTVE

20 10 219 001 bf3e7

Muzej žrtava genocida na poseban način obeležava dve velike tragedije iz vremena Drugog svetskog rata: 22. april 1945. godine, to jest dan proboja poslednjih zatočenika koncentracionog logora Jasenovac, i 21. oktobar 1941. godine to jest masovna streljanja u Kragujevcu. Tih dana predstavljamo svoja nova izdanja i obznanjujemo programe rada. Ove godine to smo učinili 21. aprila u Prigrevici kod Apatina, sada pripremamo program za 21. oktobar.

U dogovoru sa upravom Narodne biblioteke Srbije planiramo da 21. oktobra 2019. godine u 12 časova predstavimo drugi deo časopisa Godišnjak za istraživanje genocida i knjigu Dušana Nikodijevića Jasenovac između broja i žrtve. U predstavljanju će učestvovati:

dr Veljko Đurić Mišina, glavni i odgovorni urednik i direktor Muzeja žrtava genocida,

dr Srđa Trifković

i dr Milan Gulić / Predrag Marković, direktor Instituta za savremenu istoriju.

Godišnjak za istraživanje genocida objavljujemo sa Spomen-parkom „21. oktobar“ iz Kragujevca. U časopisu donosimo prvenstveno naučnoistraživačke radove nastale u projektima istraživanja žrtava u ratovima u periodu od 1912. (Prvi balkanski rat) do 1999. godine (Agresija NATO na SR Jugoslaviju), potom manje poznatu i nepoznatu arhivsku građe kao doprinos u rasvetljavanju određenih istoriografskim nedoumica, i na kraju radove posvećene kulturi sećanja.

Knjiga Jasenovac između broja i žrtve Dušana Nikodijevića, radnika Narodne biblioteke Srbije, je rezultat naučnoistraživačkog rada koji, kako po metodologiji tako i po sadržaju, predstavlja novost u istoriografiji u rasvetljavanju velikih tragedija. Rezultati do kojih je autor došao ne predstavljaju konačan odgovor o približnom broju stradalnika sistema koncentracionog logora Jasenovac iz vremena Nezavisne Države Hrvatske (1941–1945) mada mogu biti korisni u razmatranjima o gornjim i donjim granica zločina s obzirom na to da upućuju na moguće metode istraživanja koji do danas nisu primenjeni.