Predstavljanje novog izdanja: Narodna biblioteka Srbije, 21. oktobar 2019.

22 10 2019 9ebcf

Muzej žrtava genocida obeležava dve velike tragedije iz vremena Drugog svetskog rata: 22. april 1945. godine, to jest dan proboja poslednjih zatočenika koncentracionog logora Jasenovac iz vremena Nezavisne Države Hrvatske, i 21. oktobar 1941. godine to jest masovna streljanja u Kragujevcu koje su sproveli pripadnici nemačke vojske. Tih dana predstavljamo svoja nova izdanja i obznanjujemo programe rada.

Muzej i Narodna biblioteka Srbije organizovali su predstavljanje knjige istoričara Dušana Nikodijevića Jasenovac između broja i žrtve. U ime domaćina govorila je dr Milena Đorđijević, Veljko Đurić Mišina, glavni i odgovorni urednik i direktor Muzeja žrtava genocida u naveo najnovije informacije o Muzeju. Potom su o temi i sadržaju knjige govorili dr Predrag J. Marković, direktor Instituta za savremenu istoriju i dr Srđa Trifković, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

Autor je govorio o svom višegodišnjem istraživanju i rezultatima do kojih je došao. Posebno je istakao da rezultati do kojih je došao ne predstavljaju konačan odgovor o približnom broju stradalnika sistema koncentracionog logora Jasenovac ali mogu biti korisni u razmatranjima o gornjim i donjim granica zločina s obzirom na to da upućuju na nove metode istraživanja.

22 10 2019 001 735da