Promocija dela „Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu arhivske građe Vojnog arhiva“: Dom vojske, Beograd, 1. decembar 2019.

02 12 2019 005 fdff0

Vojni arhiv (nekadašnji Arhiv Vojno-istorijskog instituta) objavio je rezultate petogodišnjeg istraživačkog projekta pod naslovom „Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu arhivske građe Vojnog arhiva“.

Projekat su predstavili prof. dr Mira Radojević, prof. dr Aleksandar Životić i pukovnik dr Miljan Milkić.

02 12 2019 006 3afa2

Posebna vrednost projekta jeste popis žrtava rata sa ličnim podacima žrtve, vremenu i mestu stradanja, vojnu jedinicu kojoj je žrtva pripadala i sam izvor podataka. Popis je nastao samo na osnovu arhivske građe koja se čuva u Vojnom arhivu. To znači da posao nije završen jer je neophodno da se postojeća baza dopunjuje novim podacima iz drugih arhiva iz zemlje i inostranstva.

Istoriografija je ovim projektom dobila primer kako bi trebalo da se realizuju slični projekti kada je reč o utvrđivanju žrtava ratova vođenih na teritoriji nekadašnje Jugoslavije u 20. veku.

Na predstavljanju su govorili Nikola Selaković, izaslanik predsednika Srbije i rektor Univerziteta odbrane dr Goran Radovanović.