У извршавању својих програмских задатака, Музеј жртава геноцида користи одређене могућности музеолошке праксе. Свесни да се много тога не да презентовати кроз тематске изложбе, закључено је да визуелни медији представљају форме које је могуће искористити у пласирању одређених историјских чињеница битних за разумевање трагичне судбине првенствено српског народа у 20. веку.

rts2

У том контексту треба посматрати и продукцију дугометражног документарног филма „Пакао Независне Државе Хрватске“, дужине 88 минута. Сценарио и текст је урадио историчар проф. др Вељко Ђурић Мишина, вршилац дужности директора Музеја жртава геноцида, а режију Драган Ћирјанић, угледни радник Радио телевизије Србије.

Филм је састављен из два дела. Први говори о генези антисрпске политике у хрватском народу, улози Римокатоличке цркве, стварању и развоју усташке идеологије, државном злочину Независне Државе Хрватске над делом свог становништва, формама и методама злочина учињеног по програму „трећину побити, трећину преселити у Србију, трећину покатоличити и од њих направите Хрвате“.

Посебно место имају разрађене теме: Априлски рат 1941. и распад Краљевине Југославије, проглашење Независне Државе Хрватске, организација власти: поглавник, министри, усташе, Римокатоличка црква и Независна Држава Хрватска, законодавство, однос према Јеврејима и Циганима, сабирни и концентрациони логори...

Други део филма говори о судбини деце до 14 година, акцији Диане Будисављевић, документацији о спашавању деце...

Филм је настао коришћењем познатог и мање познатог архивског и фотодокументационог материјала.

Због великог интересовања које је уследило после премијере одржане 26. децембра 2015. године, договорено је са руководством државних телевизија Србије и Српске о емитовању на њиховим програмима. Планира се и превођење на енглески и руски језик.

Ово је, иначе, први филм о судбини српског народа у Независној Држави Хрватској у коме нема идеологије и бројних неутралних имена, већ је све дато као српски поглед на трагедију коју историја Балканског полуострва није забележила.

У договору Радио телевизијом Србије, филм ће бити емитован у три дела: 7, 8. и 9. априла, на Другом програму, са почетком у 21 час, а потом и на сателитском програму.

 

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook